Kozmetiğini Kendin Yap Serisi: Parfüm Yapımı

Evde doğal parfüm nasıl yapılr

Son yazımdan bu yana epey bir zaman geçti. Ürünlerimi kendim yaptığım daha doğrusu yapmaya gayret ettiğim için haliyle bir deneme ve dinlendirme süresi oluyor ama emek verilmiş bir ürünün sonuçlarını blog’umda paylaşmanın verdiği mutluluk tüm yorgunluğuma değiyor.

Parfüm kullanmayı ve güzel kokmayı hepimiz çok severiz. Birkaç tane ediniriz ki ortama göre -gündüz, gece- hangisi uygunsa onu kullanırız. Parfüm de bir kozmetik ve her kozmetik üründe olduğu gibi alerjik bir durumla karşılaşmak mümkün. Çok severek aldığım bir parfüm kullandıktan bir süre sonra iri, kırmızı sivilceye benzeyen reaksiyona yol açmaya başladı. Başta parfümden kaynaklandığını düşünmemiştim. Bu durumun parfümü kullandığım bölgede meydana gelmiş olması, bu kokuya bir süre ara vermem gerektiği konusunda bir işaretti benim için. Yanılmamışım! Aşırı hassas bir cilt yapınız varsa alkol bu semptomlara sebep olabiliyor.

Hemen araştırmaya koyuldum. Parfümün de ev yapımı formu olmalıydı. Aromaterapiye gönül vermişseniz, evde bir koku hazineniz varsa bunu yapmak hiç de zor değilmiş!

Öncelikle evdeki esansiyel yağlarım bu iş için yeterli mi diye gözden geçirdim. İlk defa yapacağım için sadece üç esansiyel yağ kullanmam doğru olurdu. Her yağın bir “nota”sı yani hepsinin birbirinden farklı uçuculuk oranı vardı. Bir parfüm yapıyorsanız ya da kullanıyorsanız tabii ki kalıcı olması ve sadece kullanan tarafından duyulmaması istenen bir durumdur.

Üst notam en sevdiğim yağ olmalıydı: Lavanta. Diğer notalara göre daha uçucu olduğundan ilk kokladığınızda burnunuza ulaşan olarak en önce fark edilendir.

Orta (kalp) notam: Ylang Ylang oldu. Parfümün ana karakterini oluşturan bu nota karışımın belirleyicisi rolünü üstlenmektedir.

Baz (alt) notam ise Sedir oldu. Uçuculuk oranı daha düşük, ağır ve güçlü baz notalar başlangıçta fark edilmezler ama havada dağılan üst ve orta nota onun varlığını ortaya çıkarmaktadır.

Ve alkolsüz parfümümün temeli JoJoba Yağı. Tutma özelliği ve kendine has ağır bir kokusu olmayan bu sıvı balmumu özellikli yağ, alkolün yerine konulan bir bileşendir.

Ylang Ylang yağını sedire ekledikten sonra üst nota olarak kullandığım lavanta yağını ekledim. Kokuları birbirlerine harmanladıktan sonra jojoba yağını ilave ettim. Bu karışımın güneş geçirmeyen, hava almayan bir şişeye konulması gerekiyor. Evde bu özellikte kendinden damlalıklı biten bir yağ şişesi buldum. Bileşenlerin birbiriyle iyice kucaklaşması için şişeyi bir süre çalkaladım. Kokunun kendi karakteristiğine kavuşması için bir hafta beklettim.

Bir hafta sonra ortaya çıkan kokuyu “güçlü” olarak tarif edebilirim 🙂 Ten ile uyumu çok hoş. Bir dahaki sefere elimdeki diğer yağlara yer verip yeni keşifler yapmak için sabırsızlanıyorum 🙂

Parfümünüzü kendiniz yapmak isterseniz öncelikle yama testi yapmanızı öneririm. Seçtiğiniz yağları az miktarda birbirine karıştırarak kol içine sürüp 24 saat bekletin. Alerjik bir durum ile karşılaşmadığınıza emin olduktan sonra parfümünüzü yapabilirsiniz.

Kullandığınız yağların kalitesi çok önemlidir. İçinde sentetik kimyasallar olmayan, doğal ve distilasyon yöntemi ile elde edilmiş yağları kullanmanız yaptığınız ürünün kalitesi, cildinizde yan etkilere yol açmaması için çok önemlidir.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Reklam

İlginizi Çekebilir


“Kozmetiğini Kendin Yap Serisi: Parfüm Yapımı” için 48 cevap

  1. sabit yağ nedir?

    Beğen

    1. Badem yağı, jojoba yağı gibi yağlardır. Bu yağlar birbirleriyle karışımlar yapmak için ve esansiyel yağları seyreltmek için kullanılır.

      Beğen

  2. Halime Gündoğdu

    Merhaba bilgileriniz çok teşekkür ederim.Ben hayatım boyunca hep kendime ait kokumu aramaya çalıştım lakin bu benim astım hastalığına bulaştırdı ama bende kokuların çok özel ve insanların kişiliklerini ve karakterini oluşturduğunu düşünüyorum bende bunun için sürekli aramalar yapıyorum ve sonunda size rastladım biraz geç oldu aslında iki sebebim var 1.kokuları ve insanların üzerinde çağrıştırdığı şeyi seviyorum 2. olarak da ayıptır söylemesi ben ter kokusundan nefret ediyorum ama gel gör ki bu benim başımdan eksilmiyor her gün mutlaka duş alıyorum ama bazı durumlarda böyle bir şey pek mümkün olmuyor ne yapmam gerekiyor sizce yani ter kokusunu gidermek için bildiğiniz bir ot veya yağ var mı?(bunu yazarken bile çok utanç verici kusura bakmayın)

    Beğen

    1. Bu utanılacak bir durum değil, öyle düşünmeyin. Koltukaltı terlemeyle birlikte kötü koku yapan bakterilerin en sevdiği ortamlardır. Sizin aşırı terleme ve kokuyu oluşturan durumları tespit edip önlem almanız gerekiyor. Denemediğim için herhangi bir yağ, bitki size öneremeyeceğim. Ekli yazım belki size yol gösterebilir. Sevgiler. https://dogalivarken.com/2016/07/24/antiperspirant-ter-onleyici-urunler-sagligimiza-zararli-mi/

      Beğen

    2. Aidin Salih’in Gerçek Tıp isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim. Vücudumuzun kokusu beslenme şeklimizle çok alakalı.

      Beğen

      1. Yediklerimizin vücudumuzda terlemeden tutun akne, cilt sağlığı gibi birçok durumu etki ettiğini yaptığım araştırmalarda görüyorum. Her şeyin başı sağlıklı ve doğru beslenme. Bahsettiğiniz kitabı ilk fırsatta okuyacağım.

        Beğen

        1. Merhaba kaç ml Jajoba yağı na kaçar damla esans damlattiniz acaba?Teşekkürler ederim.

          Beğen

          1. 10 ml Jojoba yağına 8toplam 8 damla yeterli olur.

            Beğen

  3. Yağların oranı nasıl olmalı peki, örneğin Lavanta 30 damla, sedir 15 damla, ylang 10 damla tarzında bunu neye göre belirliyorsunuz, notalarla alakası var mı? Birde alkolsüz mü ürettiniz bunu, sadece yağlardan mı oluşuyor. Yoksa su veya alkolde eklediniz mi

    Beğen

    1. Ucucu yaglari damla olcusuyle kullaniyorsunuz. 10-15 ml sabit yağa 2-3 damla gibi. Sadece yağlardan yapılan bir koku bu.

      Beğen

  4. selam; bilgiler için teşekkürler emeğinize sağlık …keşke yurdum insanları biraz saygı gösterseler emeğe::harmanlamak derken; karıstıracakmıyım sallayacakmıyım gibi sacma sorular olmas..

    Beğen

  5. Ben bu jojoba yağının miktarını tam olarak anlayamadım.Ana yağ olduğuna göre parfümün ana sıvısı bu olacak sanırım yani mesela 50 cc jojoba yağına istediğimiz taşıyıcı yağlardan kokularına göre birkaçar damla ekleyerek karıştıracağız ve parfüm bu olacak doğru anlamışmıyım? Peki başka bir şey ekliyormuyuz buna su koymak gerekiyormu? şart mı? Nereden ve isim olarak ne suyu diye temin edebiliriz? Son olarak sonuçta bunlar yağ olduğuna göre kıyafetlerde leke yapabilir mi parfüm olarak sıktığımızda sorun olur mu direk cilde mi sıkmalıyız bu ev yapımı parfümü? sorularım çok oldu ama kusura bakmayın 🙂 bir işi tam bilmeden yapmanın sonuçları çok iyi olmuyor ve pişmanlıkla sonuçlanabiliyor o yüzden öncesinde yeterince bilgi sağlamak gerektiğini düşünüyorum bu sebeple sormak durumundayım.Bilgilendirirseniz bende bu evde parfüm yapımı işine bir el atacağım.. :)) teşekkürler

    Beğen

    1. Yama testi oneririm. Kullandiginiz yaglar ciltte hassasiyet yapabilir. Ucucu yaglari damla olcusuyle kullaniyorsunuz. 10-15 ml sabit yaga 2-3 damla gibi.

      Beğen

  6. Merhabalar,

    https://dogalivarken.com/2015/09/19/kozmetik-urunlerinde-bulunan-tehlikeli-maddeler/

    Linkinde gliserinin zararlı olduğunu yazmışsınız. Gliserinsiz parfüm mümkün değil mi?

    Beğen

    1. Merhaba, gliserinin cilt bakım ürünlerinde nem tutma özelliğinden faydalanılmaktadır. Bunu yaparken cildin nefes almasını engeller, gözeneklerin tıkanmasına sebep olur. Ev yapımı parfümlerde kullanımı koku tutma özelliğinin olmasından kaynaklıdır. Ben tarifimde onun yerine jojoba yağı kullandım. Tercih sizin 🙂

      Beğen

  7. ama bu karışım bildiğimiz parfum gümü gaz şeklinde olmuyor degilmi sıvı mı kalıyor

    Beğen

    1. Merhaba. Evet sivi oluyor.

      Beğen

  8. bende kendi parfümümü yaptım
    limon kolonyası
    gül suyu
    sıvı sabun
    hepsini karıştırın isterseniz evdeki güzel kokulu şeyleri koyun parfüm hariç

    Beğen

  9. Merhaba,

    Aromaterapiye ve ev yapımı parfümlere ben de merak saldım. Az önce Nuka marka limon, greyfurt, zarif lavanta ve günlük yağlarım elime ulaştı. Özellikle greyfurtu elimden düşüremiyorum, muhteşem. Taşıyıcı olarak jojoba yağı almayı düşünüyorum sizin yaptığınız gibi, cilt bakımı ve parfüm yapımı için. Sorum şu olacak, jojobaya eklediğimiz esansiyel yağların cilt bakımı veya parfüm olarak kullanıldığında leke sorunu yaratma ihtimali var mıdır? Elde ettiğiniz parfümlerde bu tarz bir sıkıntı yaşaıdnız mı? Özellikle greyfurt yağını parfüm olarak kullanmak istiyorum da, ondan biraz çekiniyorum. Güzel bilgiler için çok teşekkürler! (:

    Beğen

    1. Merhaba, Nuka’yı tercih etmeniz çok doğru olmuş. Türkiye’de bulunan en kaliteli markadır. Ben de kullanıyorum. Greyfurt’un kokusunu ben de çok severim. Jojoba’nın değil de genel olarak esansiyel yağların alerji yapabilmesi mümkün. Bunun için taşıyıcı yağlarla birlikte kullanılarak seyretilmiş olurlar. O yüzden önce yama testi yaparak herhangi bir iritasyona sebep olup olmadığına bakın. Turunç kokuları yüzde lekelenme yapabilir. O yüzden bu bölgede kullanılmaz. Sevgiler 🙂

      Beğen

      1. Teşekkür ederim. Yazdıklarınızı göz önünde bulunduruacağım. Sevgiler (:

        Beğen

      2. BN ev hanimiyim evde parfüm yapmakistiyorum bu malzemeyi en uygun nerden temin edebilirim

        Beğen

        1. DOĞALI VARKEN

          Merhaba. Türkiye’de bulabileceğiniz en iyi yağlar Nuka Defne Essencia markasının ürünleridir. İnternetten alabileceğiniz gibi, firmanın web sayfası üzerinden iletişime geçerseniz bulunduğunuz ilde hangi satış noktalarından ulaşabileceğinizi size söylüyorlar.

          Beğen

  10. Selam. Güzel paylaşım emeğinize sağlık. Ama keşke birde yağların oranlarını yazsaydınız.Teşekkürler..

    Beğen

    1. Merhaba, oranlar kullanacağınız jojoba yağının ve parfüm şişesinin ölçüsüne göre değişir. Miktar damla ile ifade edilecek kadar az. İdeal kokunuzu deneme yanılma yoluyla bulabilirsiniz. Ben hala bulamadım mesela 🙂 En iyisini yapma yolunda ilerliyorum. Formül sanırım ustada gizli kalacak 🙂

      Beğen

  11. Bir kaç tane sorum olacak size hemen dönerseniz sevinirim.
    Öncelikle ben bir erkeğim,kendime yakışağını düşündüğüm orman kokularındanbir parfüm yapmak istiyorum.Ama internette bulduğum tarif malzemelerin hangi sırayla konması konusunda açıklayıcı değildi.
    Tarif:
    100ml damıtılmış su
    2 yemek kaşığı bitkisel gliserin
    5damla lavanta,6 damla sedir uçucu yağı(bu kısmı değiştireceğim )
    Tarifte”suyu döküp sonra diğer malzemeleri karıştırın” diyordu.Sizce sırası nasıl olmalı?
    Karışıma lavanta yerine çam terebentin uçucu yağı kullanacağım.Sizce çam terebentin parfüm yapımı için uygun mu?Ve çam terebentin bir uçucu yağ mı?(tam emin olamadım.)
    Sizce sedir kokusu erkeğe yakışır mı?
    Ve son olarak bitkisel gliserin alkol yerine mi geçiyor?(başka bir kaynakta içinde ekstra olarak votka bulunan bir versiyonu vardı tarifin)

    Beğen

    1. Merhaba. Öncelikle kokuları birbirleriyle karıştırın. Sonra tüm malzemeleri birbirleriyle harmanlayın. Çam terebentin uçucu bir yağdır. Çam ve sedir odunsu kokulardır. Parfümlerin temel notalarında özellikle erkek kokularında bu tip kokular kullanılır. Sadece bu iki yağı kullanırsanız oldukça güçlü bir erkek kokusu elde edebileceğinizi düşünüyorum. Lavanta üst nota olduğundan bu iki yağın burnunuza ulaşmasını sağlayacak ve bir süre sonra sadece diğer karışımı duyuyor olacaksınız. Alkol ve votka kokuların tutunmasını sağlayan öğelerdir. Bitkisel gliserin, cildin nem tutmasını sağladığı için nemlendirici kremlerde kullanılmaktadır. Sizin tarifinizde de kokuyu tutması için kullanıldığını düşünüyorum. Benim tarifimdeki jojoba yağı da bu görevi görüyor. Başarılar 🙂

      Beğen

      1. Lavanta erkeğe yakışır mı peki?Onun yerin başka bir şey kullanmak istiyorum.Sırası nasıl olmalı kokuların?

        Beğen

        1. Kullanabilirsiniz tercih size kalmis. Tarifimde belirttigim sirayla kokulari birbiriyle karistirabilirsiniz.

          Beğen

          1. Affınıza sığınarak son bir soru soracağım:Harmanlamak derken,karıştıracak mıyız yoksa çalkalayacak mıyız?

            Beğen

            1. Harmanlamak derken tum yaglari biraraya getirmeyi kastettim. Bunun icin ister calkalayin ister bir tahta cubuk yardimiyla karistirin.

              Beğen

  12. Cokk guzel geliyor kulaga ben de denek istiyorum 🙂 🙂 🙂 ama sunu merak ettim yaglarin oranlari nedir kac ml ekleyecegiz ???

    Beğen

    1. Merhaba. Bunlar dogal urunler oldugu icin fazla miktarda kullanim yapmiyorsunuz. 10-15 ml yaga sevdiginiz kokulardan 2-3 damla ekleyerek ideal kokunuzu yapabilirsiniz. Sevgiler.

      Beğen

  13. tebrik ederim sizi vala benim bile yapasım geldi paylaşım ve bilgi için teşekkürler

    Beğen

    1. Tesekkur ederim. Yapmasi kolay deneyebilirsiniz. Sevgiler.

      Beğen

  14. Tebrikler, evde parfüm yapmak hiç aklıma gelmezdi. Üstelik çok hesaplı olduğu kesin. İdeal kokunuza ulaştınız mı? Sevgiler…

    Beğen

    1. Ideal koku calismalarim devam ediyor. Deneyler bitince paylacagim. Tesekkurler. Sevgiler 🙂

      Beğen

  15. Merhaba güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim öncelikle ben bu formülü deneyeceğim fakat tek aklımda ki soru işareti parfümün kalıcılık oranı ? ben alkole karşı alerjim olması nedeniyle bu parfümü yapmayı istiyorum ve sadece kalıcılığı konusunda endişe duyuyorum aydınlatırsanız çok sevinirim.

    Diğer parfüm tariflerinizi heyecanla bekliyoruz.
    Başarılar Dilerim…

    Beğen

    1. Merhaba, parfümün orta kalıcılıkta olduğunu söyleyebilirim. Bu kullandığınız kokulara göre değişecektir. Başka kokularla yaptığım denemelerimi de paylaşacağım. Teşekkür ederim.

      Beğen

  16. Bir Güzellik Hikayesi

    Parfümümü kendim yapabileceğim hiç aklıma gelmezdi. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Bir çok şeyi evde yapabiliyoruz. Bu tarz konulardaki paylaşımlarım devam edecek. Sevgiler 🙂

      Beğen

  17. Böyle şeyler yapmayı seviyorum. Ara sıra ojeni yap rujunu yap etkinlikleri yapmıştım ama daha önce parfüm yapmadım =)

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Hangi koku hangisiyle uyumlu onu bilirsen yapması çok kolay. Biraz deneme yanılma yoluyla ideal kokumu sonunda bulacağım. Sevgiler 🙂

      Beğen

  18. kaliteli yağı nereden bulabilirim? marka ismi verebilir misiniz? aktarlara güvenmiyorum. yüze nemlendirici yerine kullanılabilecek yağ önerebilir misiniz?

    Beğen

    1. Kaliteli ve güvenilir markayı piyasada bulmanız zor haklısınız! Türkiye’de bulabileceğiniz en iyi yağlar Nuka Defne Essencia markasına ait. Fiyatları diğer yağlara göre daha pahalı ama içerik açısından güvenle kullanabilirsiniz. Her aktarda bulamayabilirsiniz. Ama internette bir çok sitede satılıyor. Bazı ev yapımı ürünlerde Shiffa Home markasının yağlarını tercih edebiliyorum. Daha ucuz ve büyük kozmetik marketlerde bulunabiliyor. Yüz için hangi yağ derseniz; avokado, üzüm çekirdeği yağını hücre yenileyici, antioksidan olma özellikleriyle tercih edebilirsiniz. Kuşburnu çekirdeği yağı da hücre yenilemenin yanısıra nem dengesini sağlar, kırışıklıklara ve izlere iyi gelir, canlı, parlak bir cilde sahip olmak için kullanılabilecek bir yağdır. Akneye meyilli bir cildiniz varsa yağları tüm yüze uygulamadan önce yüzünüzün bir bölümünde deneyip, emin olduktan sonra kullanın derim. Ben genelde karışımlar yaparak yağları kullanıyorum. “Kendi cildinizin uzmanı olun” adlı blogumda verdiğim tarifi uygulamanızı tavsiye ederim. Sevgiyle ve doğal kalın.

      Beğen

  19. ne güzel bir tarif . yama testi önerisi de çok iyi olmuş

    Beğen

    1. Beğendiğinize sevindim. Tüm kozmetik ürünleri kullanmadan önce bu testi yapmali. Sevgiler 🙂

      Beğen

Yorum

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s


WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: