Cilt Tipi Nasıl Öğrenilir

Cilt Tipi Nasıl Öğrenilir

Hoş geldin 🙂 İçeriklerimin ilgini çekmesine sevindim. Daha fazla yeni içeriği anında öğrenmek için hemen abone olmayı unutma.

Cilt bakımına önem veren herkesin öğrenmesi gereken en önemli bilgi cilt tipidir. Cilt bakım rutininde yapılacak hataların ve cilt sorunlarının önüne geçmek için cilt tipini doğru şekilde öğrenmek gerekir. Onun ihtiyacı olan ürünleri kullanarak daha sağlıklı bir cilde sahip olmak bizim elimizdedir.

Cildimizi Anlamak

Cilt tipi nasıl öğrenilir sorusu benim için karmaşa içeren bir basitlikte cevaplanabilir. Bu başlığı -en iyi şekilde- 4 önemli sloganımı yazarak anlatacağımı düşünüyorum:

  1. Cildinizi en iyi siz bilirsiniz. 
  2. Cildimiz üzerinde prova yapılmayacak kadar değerlidir.
  3. Kusursuz cilt yoktur!
  4. Kendi cildinizin uzmanı olun.

Bu 4 slogan aslında doğru cilt bakımının özetini veriyor. Cilt bakım rutininizi bunları göz önünde bulundurarak uyguladığınızda -her şeyden önce- sağlıklı bir cilde sahip olursunuz. Her zaman söylediğim gibi, asıl amacımız sağlıklı bir cilde kavuşmak olmalıdır. Sağlıklı güzelliği ancak bu sayede sağlamış olursunuz.

Ci̇lt Ti̇pi̇ni Öğrenmek

Hepimiz aynı temel cilt yapısına sahip olmakla birlikte farklı genetik özelliklere sahibiz. Cildimizin rengi, yağ durumu, kalınlığı, esnekliği, kırışıklıkları, lekeleri, sivilceleri hepsi aynı temelin farklı genetik yapı üzerine kurulduğunu göstermektedir. Cildimizi ne kadar iyi bilirsek, sorunlarıyla daha kolay başa çıkabilir ve doğru bakımı uygulayabiliriz.

Cilt tipinizi nasıl öğreneceğinize geçmeden önce şunları bilmelisiniz:

  • Cilt tipinize uygun ürün seçmelisiniz. Cilt tipinin ihtiyacına yönelik ayrı ürün gamı geliştiren firmaların ürünlerini tercih edin.
  • Cilt tipi yaşam süreci boyunca değişim gösterir. Yaş, mevsim ve iklim değişiklikleri, yaşadığımız rahatsızlıklar, hormonal değişiklikler, menopoz, hamilelik, stres gibi faktörler cilt tipimizde değişikliğe yol açabilir.
  • Güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Güneş cildin yaşlanma sürecini hızlandırır. Bazı cilt sorunlarını tetikler. Yaz, kış fark etmeksizin güneş kremi kullanın.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Cildi sadece dışarıdan beslemek yetmez. Sağlıklı yaşam tarzı cildinizin de ihtiyacıdır. 

Cilt bakım rutininizin doğruluğundan emin olmanız için yapmamanız gerekenleri anlattığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Normal Ci̇lt

Şeffaf ve parlak görünümlüdür. Nem ve yağ salgısı dengelidir. Gözenekler kapalı, pürüzsüzdür. Bu cilt tipinin özel sorunları yoktur. Böyle güzel bir cilt tipine ancak genç yaşlarda sahip olunabilir. Genç yaşlardan itibaren doğru cilt bakım rutini ve ürünlerini  uygulamak, sağlıklı beslenmek, aşırı güneşlenmekten kaçınmak bu cilt tipini korumak için yapılması gerekenlerden bazılarıdır.

Kuru Ci̇lt

Mat ve ince görünümlüdür. Gözenekler genelde küçük ve kapalıdır. Nem oranı çok düşük ve yağ salgısı normalden azdır. Bu sebeple kepeklenme, pullanma, hassasiyet, kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar yaşarlar. Kuru cildin en büyük dezavantajı erken yaşta kırışıklık yaşamaya başlamasıdır. Bu cilt tipine sahip olanlar ciltlerini daha da kurutacak sert içerikli ürünlerden kaçınmalıdır. Bu cilde sahipseniz nem veren ürünler ile cildin koruyucu tabakasını onaran ürünler kullanmalısınız. Bol su içmeyi ihmal etmeyin.

Yağlı Ci̇lt

Yağlı cilde sahip olmak ayrıcalıktır ve çoğu insan için şikayet konusu olsa da ilerleyen yaşlarda bunun faydasını göreceksiniz. Kırışıklıklarla en geç karşılaşacak cilt tipidir.  Yağlı ciltlerde yüzün genelinde parlak ve yağlı görünüm mevcuttur. Gözenekler açık ve içleri doludur. Aşırı yağ salgısı ölü cilt hücreleri ile birleştiğinde siyah nokta ve akne oluşabilir. Yağ dengeleyici ürünler kullanmalısınız. Yağlı ciltler için üretilen ürünler sert içerikler içerebilir. Bu da cildin koruyucu tabakasının daha da aşınmasına sebep olur. Ayrıca nemsizlik problemi bu cilt tipinde oluşabilir. Hassasiyet görülebilir. 

Karma Ci̇lt

T bölgesi denilen alın, burun ve çene yağlı; yanaklar kuru ya da normaldir. Yağlı bölgelerde gözenekler açıktır, akne ve siyah nokta görülebilir. Hepimizin T bölgesindeki yağ bezleri yüzümüzün diğer yerlerine göre fazladır. Karma ciltlerde T bölgesi, yüzün diğer bölgesine göre daha parlak görünür. Cildiniz karma ise karma ciltlere özel olarak üretilmiş ürünleri kullanmanızı öneririm.

Hassas Ci̇lt

Kaşıntı, kızarıklık, gerginlik ve batma hissi hassasiyetin belirtileridir. Bu ciltlerin toleransı düşüktür. Güneşte çabuk kızarır. Hassas cilt ince, damarlar yüzeye daha yakındır. Nemsizdir. Soğuk, sıcak, rüzgar, toz gibi olumsuz çevresel koşullardan ve uygun olmayan cilt bakım ürünlerinden etkilenirler. Cildin koruyucu bariyeri bozulmuştur. 

Eskiden kuru ciltlerle özdeşlendirilen hassasiyet tüm ciltlerin karşılaşabileceği bir durumdur. Ben hassasiyeti diğer cilt tipleri ile birlikte değerlendirir, danışanlarıma bu duruma göre cilt bakım programı oluştururum. Karma, yağlı ciltlerin bile hassasiyet yaşadığını söyleyebilirim. Cildinizin hassas olduğunu bilmeden yağlı cilt ürünleri kullanmaya devam ederek cildinizi daha da hassaslaştırabileceğinizi unutmayın. 

Olgun Ci̇lt

Yaş almaya bağlı olarak cildimizde hücre yenilenmesi azalmaktadır. Cildimizde biriken ölü hücreler kaba ve mat bir görünüm oluşturur. Ciltte lekelenmeler başlar, cide esneklik ve dirilik veren kolajen, elastin lifler ve hyaluronik asit üretimi azalır. Ciltte sarkma, kırışıklık oluşmaya başlar. Bu tür cilde sahipseniz cilt yenileyici, kolajen, elastin liflerin üretimini destekleyen, nem veren ürünler kullanmalısınız. 

Cildinizi daha iyi anlamak ve korumak adına cilt tipini öğrenmek, sağlıklı ve güzel bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacak bir adımdır.  İyi bir cilt bakım rutininin anahtarı ve destekleyicisidir.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Reklam

İlginizi Çekebilir


Yorum

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: