Çayınızı nasıl alırsınız

Poşet çay alırken nelere dikkat etmeli

Zaman akıp gidiyor. Biz de o akıntıda sürükleniyoruz! Olur da tutunabilirsek, etrafa bakınıyoruz ve bir şeyler nasiplenip tekrar akıntıya bırakıyoruz kendimizi. Hayat döngüsü böyle işliyor işte!

Her şey o kadar hızlı ki! Bir zamanlar “çuf çuf tren”lerimiz vardı mesela. Şimdi “hızlı”sı çıktı. Bizi bir an önce gideceğimiz yere yetiştirsin, kavuştursun diye. Çünkü vakit nakit kadar değerli günümüzde.

Artık mağaza mağaza dolaşıp defalarca kıyafet giyip çıkarmadan -evimizde çayımızı yudumlarken- tabletimizden alışveriş yapabiliyoruz. Sadece iki tıkla siparişimiz tamam ve “Hızlı kargo” ile hemencecik kapımızda!

Yiyeceklerimiz, yemek yeme tarzımız da artık “hızlı.” Mükellef sofralar, ocak başında saatlerce yemek pişirmeler de iple çektiğimiz aile toplantılarında yani anne evinde oluyor ancak. Öyle ki geleneksel çay demleme keyfimiz bile kendini “sallama” modele bıraktı. Dakikalarca çöktü mü, rengini verdi mi diye beklemeye gerek yok! Sıcak suyun içine poşeti sallayıverin, hoop, iki üç dakikada çayınız yudumlanmaya hazır!

Peki, bu poşet çay nereden çıktı ve hayatımıza nasıl girdi? Ticari anlamda poşet çay ilk kez 1904 yılında New York’lu tüccar Thomas Sullivan tarafından dünyaya tanıtıldı. Poşetler o zamanlar tek tek elle dikiliyordu. Ne olduğunu anlayamayan insanlar önce poşetlerin içindeki çayı çıkarmaya çalıştıysa da sıcak suya olduğu gibi atılacağını öğrenince çok beğendiler.

Biz ise poşet çay ile 1989 yılında tanıştık. Kısa süre sonra da demlik poşet formuyla iyiden iyiye hayatımıza giren poşet çaylar artık her markette karşımıza çıkıyor. Hâlâ geleneksel demleme modelini sallama modeline değişmeyenlerimiz olsa da -2014 yılında 900 milyon poşet çay tüketildiğini düşünecek olursak- bu modeli bayağı benimsediğimiz apaçık ortada.

Ancak, poşet çayların sağlığa zararlı olup olmadığı tartışma konusudur. Özellikle de poşet malzemesinin sentetik elyaf veya polimer lifli olması ve metal zımba ile kapatılmış olması sağlık açısından risk teşkil etmektedir. Sentetik malzemeler ve polimerler sıcak suyla temas ettiklerinde kanserojen dioksin maddesi üretmektedirler ve bu madde ömür boyunca yağ dokuda birikmekte ve vücuttan atılamamaktadır! Metal zımba da suyun sıcaklığı ve asiditesi nedeniyle kimyasal çözünüme uğramaktadır. Mesela limonlu çayda kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücutta oluşan metal birikimi başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Kaliteli poşetlerde zımba yerine dikiş atılmaktadır. Ayrıca, poşetin suya girdiğinde erimesini engellemek için epiklorohidrin denen bir maddenin kullanıldığı da bilinmektedir. Bu madde aynı zamanda böcek ilacı olarak da kullanılmaktadır! Bunca olumsuzluğa rağmen doğal malzeme kullanan üreticiler de olması içimizi rahatlatıyor. Bildik markaların poşetleri abaka ağacı liflerinden üretiliyor. Bu ağaç Filipinler’de yetişen bir muz ağacı. Yapraklarında bulunan liflerin sağlamlığı ve nem çekme özelliğinin az olması nedeniyle tekstil ürünlerinde, halat yapımında ve kağıt ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bu hammaddeyi kullanan çay üreticilerinin poşetlerinin dayanıklılığı abaka ağacının özelliğinden geliyor.

Poşet çay kullanıp kullanmamak tercih meseledir. Unutulmamalıdır ki sıcak su hele ki asiditesi yüksek sıcak su (limonlu gibi) deformasyonu ve çözünmeyi hızlandırır. O nedenle, kullanacağımız çay poşetlerinin ısı yoluyla ya da dikişle kapatılmış, zımbasız olmasına ve doğal ağaç liflerinden üretilmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Piyasadaki bazı çay kutularının üzerinde “Poşetlerimiz doğal ağaç liflerinden üretilmiş” notunu görmekteyiz. Restoran, kafe gibi yerlerde de bitki ve meyve çayı siparişi verdiğimizde poşetin fincanın yanında gelmesini istemeli ve kontrol ettikten sonra fincana daldırmalıyız.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Reklam

İlginizi Çekebilir


“Çayınızı nasıl alırsınız” için 18 cevap

  1. Bir Güzellik Hikayesi

    Biz ne kadar geç tanışmışız. Ben demlik poşeti kullandığım için başka yerler de demleme çay içemiyorum. Tadı daha acı geliyor.

    Beğen

    1. Arastirirken benim de dikkatimi ceken ilk nokta gec tanismis olmamiz oldu. Ben de her yerde her cayi icemen 🙂

      Beğen

  2. üşendiğimizden poşet çay kullanıyoruz. Biliyoruz ki en doğalı poşetsiz olanı ama malesef…

    Beğen

    1. Sanirim dediginiz gibi. Tesekkurler.

      Beğen

  3. kaleminize sağlık…çok güzel bir yazı bizi bilgilendirdiğiniz teşekkür ederim….

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Ben tesekkur ederim. Begeninizi dile getirdiginiz icin. Sevgiler.

      Beğen

  4. funda öztekin

    okuduğumdan bu yana artık poşet çay vb almıyorum restorant cafe vb hiç dikkat etmemiştim.paylaşım için teşekkürler

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Ben tesekkur ederim. Bilinclendikce sagligimizi tehdit eden unsurlari hayatimizdan cikariyoruz. Ne guzel.

      Beğen

  5. hatice yazıcı (örgüçantam)

    Genelde her şeyin doğalın kullanma çabasındayız ama yine de zaman zaman poşt çay kullandığımız da oluyor. Cafelerde ki ikram hakkında size katılıyorum.

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Dogal olani bulabilirsek kullaniyoruz aslinda. Cunku gunumuzde buna ulasmak oldukca zor. Cafe gibi ortamlarda bu durumu kontrol etmekte fayda var.

      Beğen

  6. nursevincelezzetler

    çayla ilgili bir yazı yazman gerekiyordu fakat bir türlü başaramıyordum. N ekadar güzel yazmışsınız. Şimdi meyve çaylarıda harika hemne ve çabuk hazır çay

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Tesekkur ederim. Meyve caylari da cezbediyor gercekten. Sevgiler.

      Beğen

  7. Çok güzel bir yazı olmuş, genel olarak çay bizde çok tüketilmez ama yapılırsa da demleme olur illa ki… Daha sağlıklı kabul edilen ve diyetimde yer alan beyaz ve yeşil çayı da demleme olarak tüketmeyi seviyoruz sallama olacaksa da güvenilir markalar tercih ediyoruz..

    Sevgiler
    Evren Martı Demir

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Yesil cayi ben de gunde 2 kez tuketirim. Beyaz cayi henuz denemedim. Gida, kozmetik, giyim vs. alirken aliskanlik edindim neden yapilmis, icinde ne var bakarim. Tesekkurler. Sevgiler.

      Beğen

  8. Yazıyı okur okumaz mutfaga gidip baktım benimkiler masummuş:) demleme poşet cayı da caydanlik temizleme tembelligimden kullanıyorum.
    Sanırım bundan sonra dökme çaya donecegim sayende. Tesekkurler

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Bu yaziyi okuyan mutfaga kostu anladigim kadariyla 🙂 Masum olmalarina sevindim. Tesekkurler. Sevgiler.

      Beğen

  9. Kezban Güleç

    Ne kadar mücadele etsekte poşet çay kullanmamak için yine de arada kullanmak zorunda kalıyoruz.Ama dediğiniz gibi hiç olmazsa dikkat edip iyi bir poşet çay kullanmak lazım. Güzel bir yazı, teşekkürler.

    Beğen

    1. DOĞALI VARKEN

      Kolayliklari seviyoruz, rahata alisiyoruz ister istemez. Hayat bizi yonetiyor. Biz de boyle birbirimize yardimci olmaya caliyoruz iste. Sevgiler.

      Beğen

Yorum

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com’da bir web sitesi veya blog oluşturun

%d blogcu bunu beğendi: