Bir “Chakra Energy Healer” (Türkçe’ye Çakra Enerji Şifacısı şeklinde çevrilebilir.) olarak Çakra 101 serisine başlıyorum. Gerçekte bu konuda sosyal medya hesaplarımdan sıkça paylaşım yaparım. Çakralar konusunda bilgi edinmek isteyenlere kapsamlı bir kaynak olması için sitemde de yer vermeye karar verdim.
Uzun zamandır bu konuda çalışıyorum. Dışarıdan bakıldığında ya da bu konuda hiçbir şey bilmeyen biri için çakralar konusu gizemli gelebilir. Evet, bir gizem var. Bu gizem, bilmezlikten ileri geliyor. Bunun bilmediğimiz herhangi bir konunun yabancısı olmaktan bir farkı yok.
Çakraların düzenli ve sağlıklı çalışmasının, kişisel yönetimimizi sağlamak için gerekli olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda daha önce yazdığım yazıları aşağıda okuyabilirsiniz. O nedenle bu yazımda ayrıntıya girmiyorum.
Unutmayın, her bir çakranın özelliklerini, nasıl çalıştığını bilirsek hayatımızı iyileştirmek için neler yapabileceğimizi de öğrenmiş oluruz.
O zaman başlayalım!
Kök Çakra’nın Özellikleri
Çakra kategorisi: Madde
Yeri: Makatla üreme organlarının arasında bulunur. Kuyruk sokumuyla bağı vardır.
İlgili Bölgeler: Omurga, kemikler, dişler ve tırnaklar gibi bedenin tüm sert bölgeleri. Makat, düz ve kalın bağırsaklar, prostat bezi. Kan ve hücre yapımı.
İlgili salgı bezleri: Böbrek üstü bezleri
Element: Toprak
Renk: Kırmızı
Duyu: Koku
Temel İlke: Var olmak için maddi irade. İstikrar, Güven Duygusu, Ailevi İlişkiler, Temel Fiziksel İhtiyaçlar.
Değerli taşlar: Akik, hematit, kırmızı yeşim taşı, grena/lâl, kırmızı mercan.
Esansiyel yağlar: Sedir, karanfil, günlük, paçuli.
Doğrulama sözü: Ben güvendeyim.

Kök Çakra’nın İşlevi
Kök Çakra bizi fiziksel dünyaya bağlar. Kozmik enerjileri fiziksel ve dünyevi düzeylere aktarır. Yeryüzü enerjisini de süptil sistemimize iletir. Yaşam gücünün kaynağıdır. Yeryüzünde yaşama iradesini ve isteğini güçlendirirken bedensel canlılığı sağlar.
Kök Çakra’da “Toprak Ananın Ruhu” ile bağlantı kurarız. Onun temel gücünü, sevgisini ve sabrını görürüz. İnsanoğlunun bu gezegende yaşaması ve yaşamını sürdürmesi için bireysel ve evrensel ihtiyaçları vardır. Bunlar Kök Çakra’nın etki alanındadır.
Blokajsız bir Kök Çakramız varsa, dünya yaşamını tüm yönleriyle kabul ederiz. Fiziksel varlıklarımızla birlikte dünyasal güçlerle uyum içinde yaşamaya ve davranmaya hazırdır.
Kök Çakra’nın rengi kırmızıdır. Bu renk, gezegenimizin çekirdeğinden fışkıran enerjinin ve canlılığın kırmızısıdır. Bize dünya üzerinde kararlılıkla yaşama ve hayatımızı sağlam temeller üzerinde kurabilme gücü verir.
Kök Çakra, diğer çakraların yaşamsal temelini oluşturur ve yaşam gücünün kaynağıdır. İnsan bedenindeki temel enerji kanalları -Sushumna, ida ve pingala- Kök Çakra’dan başlamaktadır. Fiziksel bedenimizdeki Kalp Çakrası gibi Kök Çakra da süptil bedenlerin enerji merkezidir.
Uyumlu Çalışma Belirtileri
Kök Çakra açık olduğunda ve diğerleriyle uyumlu çalıştığında, dünyayla ve beslediği yaşam şekilleriyle derin, kişisel bir ilişki kurarız. Yaşam enerjimiz bozulmamıştır. Köklerimiz yaşamda ve kendimizdedir. Yaşamımızı mutlulukla ve içsel gücümüzle sürdürürüz.
Eylemlerimizle dünyaya ve doğadaki tüm yaşamın üretici gücüne her zaman bağlı kalarak, yaşamımızı yaratıcı olarak şekillendirme isteği duyarız. Bu dünyadaki amaçlarımıza ulaşmak çok kolay olur.
Kendimizi güvende hissederiz ve kendimizden emin oluruz. Güçlü yaşam enerjisine sahip olarak, sarsılmaz bir güven duygusuyla yaşarız. Güvenle kendimizi dünyadaki yaşama açarız ve bizim için sakladığı her şeyi memnuniyetle kabul ederiz.
Blokaj Belirtileri
Kök Çakra iyi çalışmıyorsa ya da dengesizse; düşüncelerimiz ve eylemlerimiz maddesel sahip olma, bedensel düşkünlükler ve korkularla şekillenir.
Eylemlerimizin temel amacı kişisel ihtiyaçları tatmin etmektir. Sağlığımızı, beslenmemizi, uyumlu ve dengeli bir yaşama sahip olmamızı da, başkalarının ihtiyaçları olduğu gerçeğini de bilinçsizce küçümser ya da önem vermeyiz.
Fiziksel ve duygusal direnç eksikliğine bağlı olarak; kaygı, bunalım, aşırı stres, kararsızlık, güven eksikliği baş gösterir. Kişisel ihtiyaçlar yalnızca tatmin etmeye yönelik bilinçsizce yapılan eylemler olarak görülür. Bazı davranışlara ve tutkulara aşırı bağlanma söz konusu olur. Kolon ve mesane sorunları, şişmanlık Kök Çakra’nın uyumsuz çalıştığının fiziksel belirtileridir.
Kök Çakra engellenmiş ya da kapalıysa, fiziksel olarak zayıf olma eğilimi görülür. Maddi ve duygusal direnç yoktur. Yaşamdaki birçok şey bizi endişelendirir. En çok alışık olunan duygu, belirsizlik hissidir.
Günlük yaşamın ihtiyaçlarına karşılık vermekte zorlanabilirsiniz. Kararsızlık ve başarma gücünden yoksun olma duygularıyla yaşarsınız.
Yazarın Notu:
İnsanoğlunun dünya kaynaklarını ve doğanın dengesini -sözde- kendi yaşam güvencesini sağlamak adına sömürdüğünü, kendi kişisel çıkarları uğruna yok edişini görünce, Kök Çakra bozukluğunun ne kadar yaygın olduğunu düşünmemek elde değil. Yaşamı iyileştiren de kötüleştiren de “biziz.” Öyleyse yaşamı iyileştirmek bizim elimizde.
Yorum