Esansiyel Yağlar Güvenli Bir Şekilde Nasıl Kullanılır adlı yazımda esansiyel yağların güvenli kullanım yöntemlerinden genel olarak bahsetmiştim. Güvenlik bu yağların kullanımında çok önemlidir. Çünkü esansiyel yağlar çok konsantredir. Bu onların az miktarda kullanılmasını gerektirir. Bilinçli bir tüketici olarak nasıl kullanılması gerektiğini bilirseniz -elde edeceğiniz harika sonuçlarla- aromaterapi hayatınızın bir parçası haline gelecektir.
Cilt üzerinde esansiyel yağ kullanımı için öncelikle onu seyreltmelisiniz. Aksi takdirde hassasiyet veya tahrişe neden olabilir. Bu yazımda; seyreltilse bile ciltte hassasiyet ve tahrişe neden olabilecek bazı yağlardan bahsetmek istiyorum.
Cilt Hassasiyeti Nedir
Cilt hassasiyetinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Genelde kaşıntı, döküntü gibi belirtiler göstererek seyreden cilt alerjisi diyebiliriz. Herhangi bir esansiyel yağa duyarlılığınız olursa onu seyreltseniz bile o yağa karşı kalıcı olarak hassasiyetiniz devam edebilir. Ayrıca diğer esansiyel yağlara da hassasiyet gösterebilirsiniz.
Esansiyel yağları kullanırken şu kuralı asla unutmayın: Az ama öz. Bu temel kuralı unutmazsanız ve her zaman uygularsanız korkmanızı gerektirecek hiçbir şey yoktur. Bütünsel yaşam tarzı benimseyen biriyseniz veya bu yolda adım atmak istiyorsanız aromaterapinin gücünü kullanmak eminim size iyi gelecektir.
Herhangi bir esansiyel yağı kullanmadan önce mutlaka doğru oranda seyreltmelisiniz. Esansiyel yağları nasıl seyreltebileceğiniz hakkındaki bilgileri öğrenmek için Esansiyel Yağlar Nasıl Seyreltilir adlı yazımı okumanızı öneririm.
Bahsedeceğim yağların bazılarını belki hiç duymamış veya kullanmamış olabilirsiniz. Ayrıca bunun tam liste olmadığını, bazı yağları kapsadığını da belirtmek isterim.
Ciltte Tahrişe Neden Olan Esansiyel Yağlar
Allspice (Pimenta dioica / Pimenta officinalis): Türkçe adı yenibahar olan bu esansiyel yağ Pimento Berry olarak da bilinir. Allspice Esansiyel Yağının sıcak, baharatlı aroması Karanfil ve Tarçın Esansiyel Yağlarına benzer.
Tarçın (Cinnamomum verum / Cinnamomum zeylanicum): Bitkinin kabuk ve yaprak kısımlarından elde edilir. Cilt üzerinde hem Tarçın Kabuğu hem de Tarçın Yaprağı Esansiyel Yağları son derece dikkatli kullanılmalıdır.
Defne Yaprağı (Laurus nobilis): Baharatımsı bir kokusu olan Defne Yaprağı Esansiyel Yağının cilt üzeri uygulamaları için dikkatli olunmalı ve çok az miktarda kullanılmalıdır.
Karanfil (Syzygium aromaticum / Eugenia caryophyllata): Karanfil Esansiyel Yağı cildi çok tahriş edebilir. Dikkatli kullanılması gereken bir yağdır.
Kekik (Thymus vulgaris/ Thymus zygis): Çeşitli türleri mevcuttur. Kemotipine göre yağın özelliği değişir. Thymol içeren cinsi daha güçlüdür ve dikkatli kullanılması gerekir.
Adaçayı (Salvia officinalis): Değişik türleri olan bir bitkidir. Satın alırken kemotipini sorgulamanız gerekir.
Ciltte Hassasiyete Neden Olan Esansiyel Yağlar
Bu bölümde bahsedeceğim yağları, ciltte tahrişe neden olan esansiyel yağlar bölümünde bahsettiklerime ilave olarak alabilirsiniz.
Limonotu (Cymbopogon citratus/Cymbopogon flexuosus)
Melisa (Melissa officinalis)
Oksitlenmiş ve Eski Esansiyel Yağlar
Bazı yağlar içerikleri gereği daha hızlı okside olurlar. Eski ya da uygun saklama koşullarında saklanmayan yağlar cilt üzerinde kullanıldığında ciddi hassasiyete ve tahrişe neden olabilirler. Bu nedenle esansiyel yağların buzdolabında ve güneşe maruz kalmayacak şekilde saklanması gerekmektedir.
Ciltte hassasiyete ve tahrişe neden olan yağlardan bahsettim. Esansiyel yağ satın alırken mutlaka kemotipini yani botanik ismini sorgulamalı ve %100 saf olan yağları almalısınız. Çünkü gerçek aromaterapi budur ve ancak bundan fayda sağlayabilirsiniz.
Sevgiyle ve doğal kalın.
Yorum